07.12.2018

U Beogradu odražana regionalna konferencija „Preduzetništvo i digitalna pismenost mladih Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine“

Regionalna konferencija „Preduzetništvo i digitalna pismenost mladih Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, održana je 06. decembra 2018. godine u Beogradu, u Hotelu Metropol.


Ovaj događaj okupio je oko sto učesnika: mlade, eksperte iz oblasti digitalne pismenosti, predstavnike resornih ministarstava Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, državnih institucija i obrazovnih ustanova iz država učesnica, kao i predstavnike medija, biznis i nevladinog sektora.

Konferenciju su otvorili: g-đa Vukica Jelić, državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore, Nj. E. Lazar Mirkić, ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji i g-đa Irini Reljin, pomoćnik ministra za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj u Ministarstvu trgovine turizma i telekomunikacija.


„Digitalna pismenost je nova pismenost koja prevazilazi jezičke i nacionalne okvira. To je jedno od glavnih obeležja globalizacije i mera razvoja društva. Digitalne veštine su već sada uslov za uspešno bavljenje većinom profesija, a s obzirom na digitalizaciju poslovanja, neophodne su i za bilo koji preduzetnički posao. Polazište za ostvarivanje punih efekata takvog programskog pravca, jeste savremeno obrazovanje – formiranje kadrova za tržište rada budućnosti i razvijanje individualnog i preduzetničkog duha od najranijeg doba primenom novih tehnologija u obrazovnom sistemu.“ – istakla je Irini Reljin, pomoćnik ministra za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj u Ministarstvu trgovine turizma i telekomunikacija.


Crna Gora temu održane konferencije takođe smatra veoma važnom.


„Spremnost Vlade Crne Gore da razvija digitalno društvo i pruži institucionalnu i sistemsku podršku modernizaciji postojećih i uvođenju novih tehnologija i usluga rezultiralo je Memorandumom o razumijevanju i saradnji za digitalnu Crnu Goru, koju je Vlada ove godine potpisala sa crnogorskim Telekom. Ovaj memorandum predstavlja okvir za dalji razvoj infrastrukture i mreža nove generacije.“-izjavila je Vukica Jelić, državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore.


Teme preduzetništva i digitalne pismenosti kao i usmeravanje i obrazovanje mladih na ovom polju jednako su prioritetne i u Bosni i Hercegovini.


„Sprovedena istraživanja među mladim ljudima u Bosni i Hercegovini pokazuju da 31 odsto ispitanika planira da pokrene vlastiti biznis, a 83 odsto ispitanih želi da pohađa program neformalnih edukacija kako bi unapredili veštine i znanja o preduzetništvu. Više do 90 odsto njih inspirišu priče drugih mladih preduzetnika i to im pomaže i motiviše ih da se sami odvaže da uđu u preduzetničke vode. “ –istakao je Nj. E. Lazar Mirkić, ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji.


Kroz tri panel diskusije sagledano je trenutno stanje, mogućnosti, primeri dobre prakse za unapređenje poslovnog ambijenta i digitalne pismenosti kod mladih u državama učesnicama. Učesnici su imali priliku da saznaju nešto više o izazovima i rizicima koji se javljaju u oblasti preduzetništva i digitalne pismenosti, kao i o bezbednom korišćenju tehnologija i njihovoj primeni u poslovanju.


Jedan od govornika na panelu o izazovima i rizicima koji se javljaju u preduzetništvu i digitalnoj pismenosti bila je i gospođa Gordana Danilović Grković, v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd.


„Kada govorimo o preduzetništvu mladih u regionu svedoci smo jednog velikog paradoksa, a to je da imamo ogroman potencijal u mladim ljudima na fakultetima sa jedne, i relativno mali broj startap kompanija sa druge strane. Praktično, ceo region je posle 2.000-te godine, kada je bilo puno donatorskih projekata, propustio priliku da razvije veći broj organizacija za podršku, kao što su biznis inkubatori, biznis inovacioni centri i tehnološki parkovi, a koje bi pospešile osnivanje i razvoj znatno većeg broja startap kompanija. Mreža ovakvih organizacija nam je neophodna kako bismo ovde imali startap bum.” – rekla je Danilović Grković.


Učesnici na konferenciju imali su priliku i da prisustvuju predstavljanju nove igre
„Luedu“ koju su prikazali predstavnici Digital communications institute u okviru edukacije pod nazivom „Uključivanje industrije u obrazovni sistem i gejmifikacija učenja“.


Zaključci ovog regionalno okupljanja su:


-uveliko smo u digitalnom dobu, zato je neophodno prihvatanje digitalnih tehnologija u svim sferama.
-vetar u leđa dale su institucije, postoji zakonski okvir, nedostaju ili su nedovoljna ulaganja, i mnogo toga je prepušteno entuzijazmu pojedinca.
-neophodna su budžetska ulaganja u mlade i fleksibilnost kako bi se podigle IT veštine i preduzetništvo.
-treba zaštiti male kompanije od velikih i u tom smislu važna je podršaka kao i razumevanje administracije.
-deca imaju tehničku pismenost ali ima nedostaje informaciona i medijska pismenost.
-mladima je važno kroz vežbe preneti svrsishodno znanje o tome kako da selektuju informacije.
- bezbednost na internetu je otvorena tema u koju svi moraju da se uključe.

Ovakva regionalna okupljanju su jedan od načina da se što veći broj mladih ohrabri da krene putem preduzetništva i da ojača svoje kompetencije na polju digitalne pismenosti.


Organizator konferencije je nevladina organizacija Centar za tranziciju i ljudska prava „Spektar“, a pokrovitelj Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt